streda 19. apríla 2017

Žihľavová mánia


Jar je tu, aj keď počasie tomu moc nenasvedčuje. Príroda sa začína prebúdzať, všetko pučí, rastie. Začína sa to všade zelenieť, miestami belieť, ale nie od snehu, ale od kvietkov na stromoch a kríkoch.

V tomto období vyrážam na výpravu za žihľavou. Mnohí si povedia, veď to je obyčajná burina, rastie kade - tade, nevieme sa jej zbaviť. Áno uznávam, v záhradke je to neželaný hosť, ktorí sa veľmi rýchlo udomácni a nie a nie odísť. 
Ale....
Príroda nadelila tejto rastline užitočné živiny, ktorými nám vie pomôcť.
Citujem od znalcov 
Nájdete v nej dezinfekčný a regeneračný chlorofyl, betakarotén, vysokú dávku vitamínu C, vitamíny skupiny B, vápnik aj horčík a močopudnú kyselinu kremičitú. Žihľavu by ste si mali ceniť aj pre obsah antioxidačných flavonoidov a baktérie ničiace fytoncídy."
Čo to všetko znamená, presne neviem, viem však, že už  naše babky, žihľavu bránili a ospevovali.


Ja osobne ju na jar pijem, a oblievam si s ňou vlasy.

Tento rok som sa rozhodla opäť urobiť aj žihľavový sirup.

Prinášam vám recept na ten môj.

Čo budeme potrebovať

vrcholky žihľavy
citrón
cukor - ja preferujem trstinový
a vodu
10-12 vrcholkov žihľavy dáme do sklenenej misky, pridáme na plátky nakrájaný a dobre umytý citrón a zalejeme pol litrom vriacej vody.
Takto to necháme vyluhovať 24 hodín. Potom precedíme cez plátno a vyžmýkame. Pridáme 1/2 kg trstinového cukru a varíme cca 1/2 hodiny. Necháme trošku vychladnúť a prelejeme do pripravených fliaš. Farba sirupu je tmavá, pretože som použila rstinový cukor.

Pridáme štítok a máme hotovo.


Ak sa Vám zdá dávka malá, nie je nič jednoduchšie, ako ju zväčšiť, môžete suroviny zdvojnásobiť, alebo dokonca strojnásobiť.
Ja nerobím veľké zásoby sirupu, počas roka bude ešte dosť surovín na výrobu iných sirupov.
Už teraz sa teším na bazu.

Ak sa rozhodnete sirup urobiť budem rada, keď mi napíšete ako sa Vám podaril, alebo ak máte iný recept podeľte sa.


Na zdravie.


Pekný deň Vám prajem
Zuzana