nedeľa 3. septembra 2017

Polievka na sychravý deň - hokaido

Polievka na sychravý deň -  hokaido


Leto sa nám prehuplo do septembra a do konca kalendárneho leta ostáva pár dní. Mne je však jedno čo hovorí kalendár, pre mňa už nastala jeseň.
A k jeseni neodmysliteľne patria tekvice. Nielen tie veľké, ktoré sa použijú na Halloween, alebo okrasné na dekorovanie, ale aj ostatné tekvičky, ktoré sú vhodné na konzumáciu.

Dlho som tekvicu zaznávala. Tekvicu teda ja jesť určite nebudem. Či za to môže odpor k prívarku, ktorým nás ako deti kŕmila babka, alebo niečo iné, to už dnes s určitosťou neviem.

Až som objavila tekvicu hokaido. Najskôr sa mi zapáčila ako dekorácia, a až neskôr som objavila aj jej zaujímavú chuť. No a bonus navyše, je takmer bezkalorická.  Nie že by mi na tom až tak záležalo, veď veľmi veľa vecí je kaloricky veľmi výdatných a napriek tomu ich jem.


Vráťme sa k našej polievke hokaido, v takéto sychravé dni vás príjemne zahreje.
Máte ju hotovú za necelú hodinku.

Čo budeme potrebovať?
tekvičku hokaido
cibuľu
olej
soľ
korenie
tekvicové semienka
tekvicový olej
bujón
a zázvor

Tekvičku umyjeme, rozkrájame a odstránime jadrovú časť. Tekvičku nie je potrebné ošúpať, jedine ak by mala nejakú poškodenú šupku, tak tú radšej odrežte.
Na oleji speníme cibuľu a pridáme tekvičku. Chvíľu orestujeme a podlejeme vodou, osolíme, okoreníme. Ja dávam kurkumu a čierne korenie. Pridáme bujón.

Keď tekvička zmäkne, pridáme postrúhaný zázvor a prilejeme vodu. Koľko? No tak "primněřene".
Necháme prevrieť a odstavíme.

Medzi tým si na suchej panvici opražíme tekvicové semienka.

Keď polievka trochu vychladne, rozmixujeme ju ponorným mixérom. 
A máme hotovo, môžeme servírovať.

Tekvicový olej nie je potrebný, ale dodá polievke príjemnú chuť a ešte sa s ním dá v polievke maľovať. A opražené semienka sú čerešničkou na torte.


Dobrú chuť vám prajem!