piatok 20. apríla 2018

Nastala sezóna medvedieho cesnaku.

Medvedí cesnak je liečivá, zdravá, ale hlavne chutná bylinka. A prečo sa volá medvedí? Že vraj to jedli medvede po prebudení zo zimného spánku na prečistenie organizmu.


No keď to prečistilo medveďa, môže to prečistiť aj nás. Avšak nehľadajte pod zemou nejaké cesnakové strúčiky, jedlé a výživné sú práve listy.
Mimochodom medvedí cesnak rastie z malilinkej cibuľky.
Odborníci varujú, že si ho môžete pomýliť s konvalinkou, ktorá je oproti medvediemu cesnaku jedovatá.
Áno, podobnosť listov tam je, ale. Medvedí cesnak má výraznú cesnakovú arómu, a v čase keď rastie medvedí cesnak, konvalinky ešte spia hlbokým spánkom.

A teraz sa ponúka otázka, ako nás to má prečistiť? Čo ho máme žuť len tak, alebo z neho navariť nejaký odvar?

Najlepšie by ho bolo žuť len tak, ako to robili medvede. Ale kedže človek je tvor mlsný, tak hľadá iné spôsoby.
Jednoznačne ho však variť, smažiť a podobne nemá zmysel. Chuť síce ostane, ale účinné látky sa stratia.

Najlepšie je ho spracovať za čerstva. Aby ste ho uchovali čo najdlhšie potrebujete len pár ingrediencií:
  • olivový olej
  • morskú soľ


no a samozrejme nejaké fľaštičky na uskladnenie.

Tieto suroviny vám stačia na výrobu pesta a nakladaného medvedieho cesnaku.

Robím len základné pesto, čiže olej, medvedí cesnak a soľ, pretože ho chcem uskladniť čo najdlhšie.
Používam olivový olej a morskú soľ, ale môžete použiť aj iný olej, ktorý vám chuťovo vyhovuje.
Všetky suroviny rozmixujem, dám do flaštičiek a označím.

Áno, máte pravdu, pesto obsahuje ešte aj oriešky, či už píniové, vlašské, alebo iné a parmezán.
To všetko môžete k tomu pridať, keď ho budete spotrebúvať.

A ako ho naložiť?
Medvedí cesnak stačí nakrájať nadrobno, dať do väčšieho skleneného pohára, zaliať olejom, zatvoriť a označiť.

A na čo takto uchovaný medvedí cesnak použiť?

Pesto napríklad na špagety. Parmezánom stačí posypať.




Môžete z pesta urobiť nátierku

Táto je urobená z jogurtu .
Ako? Takto.
Do jedného veľkého bieleho jogurtu/ skvelý je smotanový, ale dá sa urobiť aj light verzia z nízkotučného/ pridáme lyžičku morskej soli, zamiešame a dáme do plátna. V plátne necháme odtiecť vodu z jogurtu, správne je to myslím srvátka, najlepšie do druhého dňa v chlade. Vznikne z toho niečo, čo by som možno prirovnala k syru typu lučina.
No a potom to dáme do misky, pridáme pesto podľa chuti, vymiešame a netrieme na chlebík, či pečivo.

Nakladaný medvedí cesnak sa dá použiť k rybe, mäsku, ale aj do šalátu. 
Kľudne pustite svoju fantáziu z uzdy.


Ak máte nejaké dobré tipy, čo s medvedím cesnakom, budem rada keď sa podelíte.

Keď toto píšem, začínajú sa mi zbiehať slinky, idem si dať asi nejakú drobnosť. Samozrejme s medvedím cesnakom.

Pekný večer vám prajem

Zuzana